Agrest albo wino nieźrzałe

agrestVinum agreste, Untzeytigen wein

Marcin Siennik, Zielnik, księgi pierwsze, Część pierwsza, Rozdział 260

A
Agrest jest wino kwaśne, które wycisną z gron nieźrzałych. Potym wytłoczywszy dadzą na słońcu stać, iżby się zgęstnęło, potym gdy zgęsnieje, uwijać to w chustę, a przez noc zostawiać na rosie. Agrest, który jest pożółciały ku czerwoności skłonny, jest kruwki[?] cierpnący i bar[d]zo kąsający w język. Niektórzy tę wodnośc warzą z miodem, przyczyniwszy wina słodkie[g]o, a tymi płukać gardło, tedy czopek upadły naprawia i dziąsła około zębów. Gdy te[g]o w uszy wpuści, tedy gnój z nich wyczyścia, owrzedzenie wnętrza goi, krwie plwanie zastanawia.
B
Też wino agrestowe tak działaje. Narwać gron winnych, nieuźrzałych, a dać im leżeć na słońcu przez cztery dni, potym wino z nich wytłoczyć. To wino jest cierpnące, ma moc żołądek posilać, a zwłaszcza gorący tym ludziom, którzy się często a wiele przeciągają dobrze im je pić, w potrawach go dobrze pożywać, kury młode z nim warzyć a jeść.

Tagi , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.