Granatowe albo ziarniste jabłko

granatMalum granatum, Granat Apfel

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi Pierwsze, Część druga, Rozdział 46

A
Jabłka są malagranata, jakoby makowice rostą na drzewie we Włoszech. Malagranata są dwojakie: jedny są słodkiego, a drugie kwaśnego smaku. A tak i moc tych jabłek jest insza kwaśnych, a insza słodkich. Wszakoż pospolita moc i własność granatów jest wysuszająca dla cierpnienia ich, a nawięcej skórki granatów własność mają wysuszającą.
B
Z samych granatów dobra się krew mnoży, słodkie granaty są chłodzące i odwilżające.
C
Awicenna pisze o nich, a zwłaszcza o kwaśnych, iże kolerę uśmierzają, a nie dopuszcza jej płynąć do żołądka. Wino z granatów to mocniej sprawia.
D
Jądrka granatowe stłuczone a z miodem zmieszane tym namazuj ranę ze złych krost.
E
Jabłka granatowe, które jest słodkie to odwilża żołądek i miękczy ji, a tak ku stolcam przyprawuje, ale kwaśne pospolicie jest lepsze żołądkowi. Jądrka nie mają w sobie żadnego pożytku ku jedzeniu i owszem są niedobre.
F
Tylko stłuczone a z przaśnym miodem zmieszane, kto by miał boleść w uszoch – tego przykładaj w uszy. Takież krosty u dzieci, które bywają w uściech na podniebieniu tym namazuj.
G
Kwiat jego jest cierpnącego złożenia, zimnego przyrodzenia w pierwszym stopniu, a suchego we wtórym. Rany spaja i wszystki cieczenia zastanawia, zęby umocniają. W miasto kwiatu biorą podczas wierzchołki tego jabłka – są lepsze i zdrowsze.
H
Skóra tych jabłek też taką ma moc, co i kwiat, wracanie zastanawia i też płynącą krew z rany. To jest: proch jej z białkiem jejcznym zmieszany i przyłożyć jako plastr. W occie je warzyć, a w tym gębkę maczając przykładać na brzuch u dołu – czyrwoną biegunkę zastanawia.
I
Też proch jej z różaną wodką zmieszany, a w nos wpuszczony, cieczenie krwie zastanawia. Zmieszany z wodką babaczaną, a w tym rozmoczyć kęs bawełny i włożyć do macice – krew z niej płynącą zastanawia.
K
Też jabłko granatum, gdy jest świeże uwarzywszy w winie, a potym je stłukłszy przyłóż na uszny wrzód – uznasz pomoc.
L
Też słodkie granata odmiękczają piersi, ale kwaśne zacieśniaja i ochrapienie czynią.
M
Gdy uwarzysz granata w deszczowej wodzie, a kto krwią pluje, daj sie napić tego – tedy ono zastanowisz.
N
Tyż kto ma drżenie serca dobrze takiemu granata jadać i z ustek żołądkowych spycha kolerę i flegmę jedzone.
O
Rabi Mojżesz Żyd przywodząc słowa Galenusowe tak mówi: granata mają dzwiną własność, bo przed jadłem jedzone nie dopuszczają się potrawam kazić w żołądku, albo gdy je uwarzysz z którą potrawą, tedy onę potrawę dobrze żołądek strawi, iż się w dobrą krew obróci.
P
Też korzenie drzewa, na którym rostą poma granata kwaśne ten korzeń chrobaki w żywocie zabija, albo i list tego drzewa, tym obyczajem przyprawiony: weźmij korzenia granatów kwaśnych, wyjąwszy z nich drżenie, warzże je w małamazjej greckiej tak długo, aże połowica wywre, a potym wsyp pieprzu tartego co złoty zaważy, a potym przywarz i przecedź, a ciepło daj na czczo wypić, a potym nie ma spać.

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.