Kokosze jajca

Galline ova, Humer leyer

Zielnik Siennika, Księgi wtóre, Część trzecia, O ptakoch i o lekarstwie z nich, Rozdział 45

J jajca kokosze Siennikajca kokosze a kuropatwie nad insze nalepsze a po nich kacze, aczkolwiek niedobrą krew mnożą. Ale jajca inych ptaków, tak małych, jako i wielkich na karmią nie są godne tylko ku lekarstwu. Gęsie też jajca rychło obrzydną a z ust długo śmierdzą. Ale ony dwoje przerzeczone jurność mnożą i k’niej pobudzają. Żółtek jajowy jest śrzedniego zagrzewania, przeto się też nierychło strawi, a krew z niego nie jest tak dobra jako z białku. Potrzeba, aby na lekarstwa świeże jajca były, bo stare nie są takiej mocy.

Użytki ku lekarstwam

A
Białek jajeczny kładą w lekarstwa na każde bolenie gdzie nie trzeba gnojenia, jako na oczy abo bolączki łona abo też siedzenia; też na każde rany podskórne.
B
Pomaga też białek na sparzelinę ognia abo ukropu maczając w nim wełnę a przykładać.
C
Żółtek lepak pieczony albo uwarzony może mieszać w lekarstwa wysuszające, takież i na wrzody zapalone.
D
Na sparzelinę uczynić plastr z żółtków nowych z różanym olejkiem z woskiem jarzącym, z łojem baranim.
E
Też na to pomaga białek nowych jajec z wódką babczaną i z wodą baniową.
F
Rabi. Jajca świeże czyste są karmią a w krew się rychło obracają. A żółtek w nich nalepszy jest, ale jajca twardo pieczone jest karma gruba a lipka.
G
Jajca też bardzo pomagają mężom ku jurności, zwłaszcza cebulę a rzepę przy tym jadać.
H
Eskulap. Jaje kokosze na każdy ból oczu pomaga, sam też białek w oczy wpuszczony siepanie uspokaja.
I
Całe jaje upalone z winem albo z octem wypiwszy wszystki biegunki zastanawia.
K
Pięć żółtków jajecznych z trzema dobremi łyżkami wina wypić, pomaga krwawą biegunkę mającym.
L
To jajcam pospolita iże białek chłodzi, a żółtek zagrzewa.
M
Wróble jajca między inszemi nalepiej stroją.

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Kokosze jajca

  1. JestemCzlowiekiem.Wordpress.Com mówi:

    Ja mam Jajka od Cioci ze Wsi 😀 Dużo lepsze niż te ze sklepu!

    • administrator mówi:

      No pewnie, że lepsze. Ale jaja trzeba umieć przyrządzać żeby działały jak lekarstwo. Moim zdaniem na wzmocnienie najlepszy jest sposób z chińskiej medycyny (znany też europejskiej kuchni ale nieco inaczej przyrządzany). Ten sposób jest następujący:
      Składniki:
      jajo (świeże lub wyjęte z lodówki 3 godziny wcześniej)
      woda (dobra, nie chlorowana)
      świeży imbir
      sól
      chiński kubeczek porcelitowy z pokrywką
      garnek do gotowania na parze
      Jajo wlewamy do kubeczka i zalewamy wodą do pełna lub mniej – zależnie od tego jak gęste lubimy jeść. Dokładnie bełtamy z wodą, a kubeczek wkładamy do garnka i podgrzewamy niezbyt ostro, mieszając zawartość kubeczka co 5 minut. Gdy woda w garnku zawrze, dodajemy 3 plasterki świeżego imbiru i mieszamy. Następnie przez jakieś 5 minut gotujemy na parze. Sprawdzamy czy zawartość kubeczka się ścięła. Jeżeli ma konsystencję galaretowatą – można jeść. Najlepiej smakuje z solą; można delikatnie zamieszać (jak mówią chińscy lekarze: wątroba „lubi” ruch, dlatego mieszamy).
      SMACZNEGO!