Ptasza wyka

ptasza wykaOrobus sive eruum, Erwen

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi wtóre, Rozdział 48

A
To ziele jest ciepłe i suche w pierwszym stopniu, ma moc otwierającą, ocierającą i odcinającą. Jest smaku gorzkiego, urynę pędzi zbytnie, a zwłaszcza kto jej pożywa zbytnie, tedy ze krwią urynę wypędza. Bydłu jest użyteczny pokarm.
B
Mąka ptaszej wyki żywot odmiękcza i urynę pędzi, i barwę dobrą daje człowieku, z miodem zmieszana mąka rany czyści, które z złych krost pochodzą i też z lica piegi, flaki spędza i insze nieczystości, a to gdy mąkę ptaszej wyki zmieszasz z mąką jęczmienną a z krochmalem. I też na świerzb jest to dobre lekarstwo i doświadczone.
C
Też mąka jej w occie uwarzona a na dymiona przyłożona, rzezanie oddala i wydymanie na stolce uśmierza, i też kłucie jelit ulżewa.

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.