Barszcz

barszczBranca ursina, Bernklaw

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi pierwsze, Część pierwsza, Rozdział 26

A
Jest ziele ciepłe i wilkie w wtórym stopniu, przeto ma moc odmiękczającą i przemieniającą złych wilgości w dobre. A przeto jest dobre naprzeciwko uschnieniu żył piętych i członków i przeciw bolączkam zatwardziałym i też na przeciwko zatwardzeniu śledziony, uczyniwszy maść z barszczu a z korzenia wysokiego ślazu a z nasieniem fenigrecy i lnianym warz to w oliwie, a potym przecedź a przykładaj wosku, jako wiele potrzeba, a tak uczyń z tego maść, która jest bardzo dobra na wszelkie twardości, jako na wrzedzienice i na sadzele i na guzy i też gdy nią namażesz piersi, tedy je odmiękczą i flegmy łacne odbywanie czyni przez usta, a nawięcej gdy migdałów słodkich olejku k’temu przymieszasz, niekładąc oliwy, tedy lepiej będzie.
B
Też ta maść uśmierza boleść macice, też boleść inszych członków, która pochodzi z zimności i z wiatrów ostrych, możesz tak uczynić: weźmij soku barszczowego 4 uncje, szawiny, pony, poleju, bylice, bożego drzewka, piołynu, szałwiej, majeranu, rozmarynu, każdego po garści, cynamonu, spiki, gałganu, każdego po 2 dragm. Wszystko stłucz a warz z winem iż wszytko wino wywre, potym uczyń z onych ziół i prochów sok, któremu przydaj białego wosku ile potrzeba, a tak uczyń maść miękką. Na ostatku kładź ty rzeczy korzenne, to jest cynamon, spikę i insze a mieszaj na rynce iż będzie maść, której używaj na ty rzeczy jako napisano wyżej a nawięcej kto ma kłócie w żywocie z wiatrów ostrych abo z flegmy, tedy namazuj sobie żywot tą maścią.
C
Też sok barszczowy z sadłem gęsim a z korzenim wysokiego ślazu trochę wina przymieszawszy – to lekarstwo uśmierza boleść stawową i członkową, gdy tym będziesz mazał.
D
Też uwarzenie barszczu z liściem wysokiego ślazu z nasienim psylji jest lekarstwo na ciężkie puszczanie wody, która pochodzi z gorzkością i też na rościąganie członków skurczonych, gdy tym namażesz i też na wrzedzienice, które się czynią w stolcu i naprzeciwko ukąszeniu węża, Pandekta mówi.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.