Jak zrobić masło?

mleczna baba 003Od takich wpisów roi się w internecie. Masło zwykle robione jest z kupnej słodkiej śmietanki 30%. Jednak taka przemysłowa śmietanka jest homogenizowana i zawiera dodatek karagenu, co może być nieobojętne dla zdrowia.

Podstawowym warunkiem zrobienia dobrego masła jest znalezienie „mlecznej baby”, która niekoniecznie musi wyglądać jak ta na rysunku 😉 Znalezienie mlecznej baby jest w naszych czasach prawdziwym luksusem, wszystko jest bowiem nastawione na produkcję przemysłową, a ludziom na wsi nie chce się hodować bydła. Przy odrobinie zabiegów jednak można zdobyć i „mleko od baby” i „śmietankę od baby”.

Umówmy się: to nie jest bezzapachowa, śmietankopodobna substancja sprzedawana w kartonach. Śmietanka prosto od baby konsystencją przypomina gęstą śmietanę i ma wyraźny zapach; nie powinna jednak śmierdzieć ani być kwaśna lub ostra w smaku. Jeśli uda się nam kupić 1/2 litra takiej śmietanki, przelewamy po połowie do dwóch słoików 0,9 l (takich po korniszonach) i schładzamy kilka godzin. Oprócz tego schładzamy pół szklanki wody.

Po schłodzeniu dodajemy wodę po połowie do obu słoików ze śmietanką, zakręcamy oba słoiki i – dzieląc zadanie między domowników – intensywnie słoikami potrząsamy.

Z początku „nic się nie dzieje”. Śmietanka w słoiku przez dłuższy czas ma jednolitą konsystencję. W zależności od tego jak intensywnie potrząsamy, w końcu zaczyna się wytrącać masło. W męskich rękach staje się to po około 10 minutach; w damskich – po 20 minutach 😉

masło domoweGdy masło zaczyna się wytrącać, nie ustajemy w potrząsaniu, aż wyraźnie ukaże się naszym oczom kawałek masła, który jeszcze jest białej barwy. Następnie wylewamy zawartość na sito (położone na misce). Do miski wycieknie maślanka, a na sicie pozostanie masło. Teraz potrząsamy ostrożnie sitem, tak aby masło odsączyć z resztek maślanki. Możemy wykonywać koliste ruchy, aby masło przybrało kształt owalny. Po kilku minutach masło jest gotowe do spożycia.

Niech na świątecznym stole zawita prawdziwe, zdrowe, masło prosto od baby! 🙂

Otagowano , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.