Jarska kaszanka w każdym domu!

jarska kaszanka 009 danie gotowePrzednówek to dla każdego jarosza trudny okres. Warzywa są bez wartości i lepiej ich unikać. Do kiełków nie każdy jest przekonany, a nie wszyscy kochają mleko i produkty mleczne. Jeśli jednak akceptujesz jaja, zrób sobie i bliskim coś pysznego!

Skromna porcja na 2 osoby.

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)

1/3 szklanki soczewicy łuskanej lub niełuskanej; ewentualnie grochu łuskanego

3 jajka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki curry

1/4 łyżeczki zielonego lub szczyptę czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli kamiennej lub 1/2 łyżeczki soli warzonej

Potrzebny jest litrowy szklany garnek i ewentualnie patelnia ze stali nierdzewnej. KONIECZNA jest żeliwna podstawka termiczna lub nawet dwie..

Wieczorem poprzedniego dnia namoczyć soczewicę w 1 szklance wody. Dwie godziny przed obiadem włożyć ją wraz z wodą do szklanego garnka, dolać szklankę wody i zagotować. Jeśli jest niełuskana, trzeba gotować 20 minut aby zmiękła.

Po przygotowaniu soczewicy kaszę niepaloną uprażyć na suchej patelni, podrzucając ją lub mieszając i starając się jej nie spalić. Może być lekko przypalona. Ważne, aby wydzielała charakterystyczny zapach kaszy palonej. Jeśli używamy kaszy palonej przemysłowo, nie trzeba prażyć.

Kaszę prosto z patelni dodajemy do soczewicy (powinna zabulgotać i szybko nabrać wody). Jeśli wody w garnku jest wyraźnie mało, możemy dolać 1 szklankę wody. Dodajemy przyprawy oraz jajka i dobrze wszystko mieszamy w tym szklanym garnku. Następnie garnek przykrywamy szczelnie pokrywką i stawiamy na żeliwnej podstawce (lub dwóch) na średnim ogniu; chodzi o to, aby kasza i soczewica spuchły i wciągnęły wodę.

W miarę możności nie zaglądamy do garnka, chyba że istnieje groźba przypalenia. Potrawa jest gotowa po mniej więcej 20 minutach, chyba że wlaliśmy zbyt dużo wody – wówczas należy gotować na wolnym ogniu aż woda zostanie wciągnięta przez kaszę i częściowo wyparuje.

Podawać ze świeżą kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami.

Przepis Jakuba Brodackiego. Zezwala się na dowolne wykorzystanie w dobrej wierze pod warunkiem podania autora i źródła (publikacja drukowana) lub linku (publikacja internetowa).

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.