Kappary

kaparyCapparis, Kaparen

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi pierwsze, Część wtóra, Rozdział 28

A
Kappary są ciepłe i suche we wtórym stopniu korzenie, skórki, liście, owoc i kwiatki kaparowe wchodzą w lekarskie rzeczy.
B
Ma moc potwierdzającą żołądek i pobudza chciwość ku jedzeniu, wątrobę i śledzionę zemdloną potwierdza i twardości ich oddala, a zwłaszcza wino, w którym by były uwarzone skórki kaparowe. Jest użyteczne na te przerzeczone członki i niemocy. Jest proch uzyteczny z skórek kaparowych, wespołek z prochem bagniskowych skórek, a z cukrem zmieszawszy ty rzeczy pożywaj ich.
C
Też naprzeciw glistam owoc kaparowy jedziony wypędza je z zywota i śledziony skazy naprawia.
D
Też przeciw kolice. Weźmij pół funta skórek kaparowych, powarz ich w soku chebdowego korzenia, a potym dobrze ocukruj, iż będzie z tego jakoby syrop, którego po ranu i przed wieczorem sie napijaj. Jest też ten syrop na boleści członków dobry.
E
Też proch z korzenia kaparowego wzięty pod miarą sześć łyżek srebrnych, ruty listków dobrą garść, utłukłszy rutę, czyście zmieszaj z kaparowym korzeniem już też na proch utłuczonym. A potym weźmij pół kwarty winnego octu, albo trochę więcej, potymn włóż ten kaparowy proch z oną rutą miałko utłuczoną do onego octu i przywarz onego tak długo, jakoby trzy pacierze spiał. Tedy kto ma bolenie w lewym boku, w śledzionie, albo krę, albo n twardzenie, rozmoczywszy modry sukienny płat w onym occie, przyłóż na bok lewy na słabiznę i na ziobra, żołądka nie tykając, rozpędzisz onę krę, twardość i bolenie odejdzie. A stolce nieczystości jako purgacją z ciebie pójdą, a to jest nauka Awicenny częstokroć skuszona.
F
Takież też kapary z octem, a z oliwą, i z drobnemi rożynkami jedzone, śledzionę potwierdzają i chęć ku jedzeniu czynią.
G
Też olejek kaparowy w aptekach czynią na twardości i na bolenie śledziony jest doświadczony, gdy nim śledziona ciepło kielko razów będzie namazowana.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.