Maturativa to jest zbierająca maść

Pod nią się zbiera wszelka ropa i przepuszcza się.
Weźmij czosnku, opichu, korzenia kosaćcowego, nasienia lnianego, fenum grecum. Zetrzyj to lniane nasienie i fenum grecum, te drugie zioła warz w wodzie. Potym uwarzywszy zmieszaj wszystko społem a przyłóż k’temu sadła wieprzowego, uczyńże maść.

Druga maść na toż albo takaż.

Weźmij korzenia przestępowego, łopianu, barszczu, cavles violatrum, vue mundate, nasienia lnianego, miodu, smalcu, świeżego masła. To wszytko usmażyć społem a ciepło przykładać raz albo trzy.

Druga maść na toż doświadczona.

Weźmij galbanum 2 łuty, armoniaku 6 łutów, opoponaku 2 łuty, wosku pół funta, oliwy półtora łutu, glejtu pół funta, kadzidła 4 łuty, mirry półtora, grynszpanu 2 łuty, kosztywału, mastyki obojga równo 2 łuty, bdelium 4 łuty. Ty wszystki rzeczy niechaj będą sprawowane wespołej, ale ty gummata mają być pierwej w ocet włożony. Potym ty rzeczy spraw czyście brunatno.

Maść druga, pod którą się zbiera ropa

Ta też miękczy i uśmierza boleści.

Weźmij ungentum agrippe (w aptece to najdziesz) oleum mustellinum, oleum debeen, oleum nardy. Z tych wszystkich uzyń maść a namaż na miejsce bolące.  jeśliby ten chory miał krwie dosyć, puścić mu krew albo bańki postaw, jako cię twój rozum nauczy, bo ta maść bardzo potwierdza [wzmacnia]. Wszakże jeśli ta boleść nie może być uśmierzona, a brałaby się k’śmierci, tedy lepiej aby mu dał co takiego, iżeby miał jaką inszą chorobę nieszkodliwą, iżby ta mniejsza choroba odmieniła mu tę wielką boleść, a ty byś rady szukał, czymbyś mu dopomógł.

Olejek rumienkowy, koprowy, nardowy, kostowy, liliowy, białej leleiej, olejek migdałowy. Ty wszystki olejki w aptece najdziesz.

Lekarstwo miękczące jest, które miękczy to, co pierwej było stwardniało. A to są te rzeczy pospolite: tłustość gęsia, kozłowa, kokosza, sadło wieprzowe, żółtki, jeleni szpik.

Jeszcze mocniejsze miękczące: galbanum bdelium, storar, armoniak – ty to rzeczy w aptece najdziesz, a są namocniejsze między wszystkiemi rzeczami miękczącemi. A im najświeższe, tym najlepsze. Też figi dobrze świeże bardzo są pożyteczne.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.