Owies

owiesAvena, Haber

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi wtóre, Rozdział 53

A
Owsiany pokarm rzedzi a miękczy żywot. Skórne dziurki ku potowi otwiera, bolączki i ociekłości wszelkie rozpuszcza, fistuły goi, które bywają przy oczach i też świerzb, który bywa na powiekach goi. Cierpnością swoją, której maluczko ma, cieczenie trzew zastanawia, gdy go przyłożysz prosto na trzewa. Gruca abo krupy owsiane ku jedzeniu są smaczne, dobrą tuczność dawają.
B
Też nasypać owsa w worek a zagrzawszy ji przyłożyć na lewy bok na śledzionę, twardość jej rozpuszcza a boleść uśmierza. Gryzienie byłoliby w żywocie, pokropić owies i kmin winem a przygrzawszy tego obojga wsypać w woreczek a przykładać na brzuch. A ociekłości dny w stawiech i wszelkie twardości swą mocą miękczy. Makę owsianą zmieszać z winem, z fenum grecum, z sadłem kokoszym, a uczyniwszy jakoby plastr przykładać na miejsca twarde abo samym okładać.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.