Jakiej miary które potrawy potrzebują
[Zestawienia pokarmów i napojów] Jedz dwakroć więcej, niźli pij: chleba półtrzeciakroć więcej z mięsem, czterykroć więcej z rybami, z grzyby, z kapustą, z owocem i z innymi rzeczami wilkimi. Nie poczynać od picia (jakom rzekł) jedzenia. Ani pij jednym razem wiele. Zawżdy nieco kwaśnego albo cirpnącego po obiedzie zjedz, a potym nie pij albo bardzo mało. Gdy co twardego jesz, tym więcej masz piciować. Dobrzeć też niegdy niebarzo mokrich rzeczy pożywać, abowiem trwałe pokarmy trwalsze zdrowie czynią. Gdy się najesz, a chcesz łatwie[j] strawić, wody się zimnej napij, a maluczko pochodziwszy miej pokoja. To jest rządzenie zdrowych.
[Zasady jakich należy się trzymać] Ale iż rzadki jest człowiek, który by nie miał w sobie niektórych części chorej, przeto o tym więczszą pracą ma mieć co w sobie mdlejszego[?] zna. Człowiek chudy a cienki ma się tuczyć, pełny ma się cieńczyć. Gorący chłodzić, zimny zagrzewać. Żywot masz li ściśniony, patrz, aby i przepuszczał, jeśli przepuszczony – aby i wściągał a stanowił.
[Co tuczy, a co odchudza] Ciało napełnia mała praca, częste odpoczywanie. Łaźnia po jedzeniu, żywot ściśniony, chorowanie mierne, ani gorąco ani zimno, pełny sen niezbytni. Miękkie łoże, bezpieczność, nietroska, słodkie picie, tłuste karma, jedzenie częste obfite co jedno możesz strawić. A zasię ciało cieńczy w gorącej się wannie kąpać, przed jedzeniem się w łaźni myć, na gorącym słońcu chodzić, praca, piecza, małe spanie, twarde łoże, wracanie, post, kwaśne a przykre potrawy i suche, picie niesłodkie.