Słonecznik stręczny

słonecznik stręcznyLupinus, Feygbonen

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi wtóre, Rozdział 39

A
Słonecznik jest ciepły a suchy w trzecim stopniu, ma moc urynę pędzącą. A jest dwojaki: jednego ziarna słodkie, a drugiego gorzkie. Ty, które są gorzkie, więcej się godzą ku lekarstwu.
B
Mąka z tych gorzkich ziarn zmieszana z miodem jest dobra ku jedzeniu tym, którzy glisty mają w żołądku albo w jelitach. A gdy k’nim przyłożysz soku piołynowego, tedy będzie jeszcze lepiej.
C
Też plastr uczyniony z mąki tych łupinów gorzkich z sokiem piołynowym a z trochą czarnej Alony, z tego uczyniwszy plastr przyłóż na żywot dziecięiu, glisty tym wypędzisz.
D
Wino, w którym by był uwarzon słonecznik, jest dobre tym, w których się opuchlina mnoży wnętrzna i też naprzeciw zatkaniu wątroby i śledziony z strony zimnej przyczyny.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.