Przednówek to dla każdego jarosza trudny okres. Warzywa są bez wartości i lepiej ich unikać. Do kiełków nie każdy jest przekonany, a nie wszyscy kochają mleko i produkty mleczne. Jeśli jednak akceptujesz jaja, zrób sobie i bliskim coś pysznego!
Skromna porcja na 2 osoby.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)
1/3 szklanki soczewicy łuskanej lub niełuskanej; ewentualnie grochu łuskanego
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki zielonego lub szczyptę czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli kamiennej lub 1/2 łyżeczki soli warzonej
Potrzebny jest litrowy szklany garnek i ewentualnie patelnia ze stali nierdzewnej. KONIECZNA jest żeliwna podstawka termiczna lub nawet dwie..
Wieczorem poprzedniego dnia namoczyć soczewicę w 1 szklance wody. Dwie godziny przed obiadem włożyć ją wraz z wodą do szklanego garnka, dolać szklankę wody i zagotować. Jeśli jest niełuskana, trzeba gotować 20 minut aby zmiękła.
Po przygotowaniu soczewicy kaszę niepaloną uprażyć na suchej patelni, podrzucając ją lub mieszając i starając się jej nie spalić. Może być lekko przypalona. Ważne, aby wydzielała charakterystyczny zapach kaszy palonej. Jeśli używamy kaszy palonej przemysłowo, nie trzeba prażyć.
Kaszę prosto z patelni dodajemy do soczewicy (powinna zabulgotać i szybko nabrać wody). Jeśli wody w garnku jest wyraźnie mało, możemy dolać 1 szklankę wody. Dodajemy przyprawy oraz jajka i dobrze wszystko mieszamy w tym szklanym garnku. Następnie garnek przykrywamy szczelnie pokrywką i stawiamy na żeliwnej podstawce (lub dwóch) na średnim ogniu; chodzi o to, aby kasza i soczewica spuchły i wciągnęły wodę.
W miarę możności nie zaglądamy do garnka, chyba że istnieje groźba przypalenia. Potrawa jest gotowa po mniej więcej 20 minutach, chyba że wlaliśmy zbyt dużo wody – wówczas należy gotować na wolnym ogniu aż woda zostanie wciągnięta przez kaszę i częściowo wyparuje.
Podawać ze świeżą kapustą kiszoną lub kiszonymi ogórkami.
Przepis Jakuba Brodackiego. Zezwala się na dowolne wykorzystanie w dobrej wierze pod warunkiem podania autora i źródła (publikacja drukowana) lub linku (publikacja internetowa).