Rhum moskiewskie

rhum moskiewskieReuponticum, Grechisch rhabarbarum

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi wtóre, Część wtóra, Rozdział 21

A
Ty oba rumy mogły być opisane, gdyż są rodzajem jednakie, wszakże tureckie jest mocniejsze, a to ziemie albo położeniem słońca.
B
Ma moc pędzącą urynę z inszemi wilkościami, a to dla swojej gorzkości.
C
Wino, w którym by było uwarzono to korzenie a przylać ku niemu soku włoskiego kopru, a trochę ocukrowawszy, kto by twardość miał na śledzionie abo w wątrobie z zimnej przyczyny, jest bardzo dobre ku piciu, po ranu trunek wieczór drugi.
D
Też proch tego reuponticum z miodem czystym zmieszany, kto by miał chrobaki w żywocie zabija je.
E
Też uczyni plastr z prochu tego to korzenia z oliwą, a z woskiem przyłożysz ji na mdły żołądek, jeśli ji chcesz posilić.

Otagowano , , , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.