Słowniczek wyrazów archaicznych i form dzisiaj nie stosowanych, występujących w Lekarstwach doświadczonych.
a gdy k’temu – a niekiedy do tego
baczyć – pilnować, patrzeć
bedłki – grzyby gorsze (nie prawdziwki)
bociem – bo ci, bo tobie
ciało cieńczy – ciało odchudza
ciało napełnia – ciało tuczy
czucie – czuwanie, tu: gdy człowiek nie śpi, żyje na jawie
drugdy – czasem, niekiedy,
drugdy – innym razem
hnet – wnet
inej – innej
juszno – jasno (rzadko, w sposób rozcieńczony)
k’temu – do tego
kapłun – kogut wykastrowany
kielodziesiąt – kilkadziesiąt
krwawnice – hemoroidy
lepak – znowu, ponownie, jeszcze raz, też, również, także, więc, i zaś, ale, lecz
łysta – tylna mięsista część nogi pomiędzy kolanem a stopą, splot mięśni w tylnej okolicy goleni, łydka
mdlejszy – słabszy
mdlić – osłabiać
mdłość – słabość
melankolia – melancholia
mienić – zmieniać, wymieniać
mierność – pomiarkowanie, umiar, wyważona miara
mierny – umiarkowany
mierzienszy – bardziej obrzydliwi, budzący odrazę
morzyć – głodzić
niechnet – nierychło nie zaraz
niegdy – niekiedy, czasem, kiedyś, pewnego razu
niekto – jakiś, niektóry człowiek
łocyga – łoczyga pospolita
ogonica – odbyt
ograżki – wrzody
otywać – tyć
owszejki – 1. całkowity, niczym nieograniczony 2. całkiem, całkowicie, bez reszty, zupełnie, na pewno, oczywiście, naprawdę, bez wątpienia, a ponadto, a poza tym, a nawet, co więcej, szczególnie, zwłaszcza, wszelako, wszakoż, zaś
piecza – czuwanie, opieka
pokój – spokój
pospolite – wspólne
przemienienie – zmiana
przesolony – posolony
przyda lić – gdy ci się przydarzy
przydaje – przydarza
przygody – złe wypadki życiowe
przyrodzenie – natura, natura ludzka
rema – zaleganie w nosie
roztyrk – niezgoda, spór, zwada
skop – baran kastrowany
snadź – przypadkiem, może, zapewne
stąd ciem – stąd ci, stąd tobie
szołdra – szynka, wędzonka
śliż – gatunek ryby
świebodny – swobodny
tych ciem – tych ci, tych tobie
wielkierz – brzoskwinia
wilki – wilgotny
wilkość – wilgotność, sok
wścięgać – powściągać
zakon – tu: zasady życia
zawżdy – zawsze
zioła – pod pojęciem „zioła” należy rozumieć także wiele warzyw, np. cebuli, selera i marchwi, powszechnie występujących w zielnikach