Zielnik Siennika, Księgi pierwsze, Część druga, Rozdział 38
A
Nasienie lniane jest ciepłe w pierwszym stopniu, wilgości i suchości miernej. Żołądkowi jest niedobre dla czynienia wiatrów. Ale urynę pędzi, kaszel uśmierza i piersi czyści z nieczystości flegmistych. A to gdy kto w potrawach pożywa.
B
Albo też mąka z tego nasienia z mąką feni greci z masłem majowym. A tego namazawszy na chustę ciepło przyłóż na ciężkość piersi – przez noc uznasz pomoc.
C
Też ten plastr jest dobry przykładać ji na członki w których panuje kurcz – prawie jest podobne w mocy nasieniu fenugrekowemu.
================================================================
Polecam spożywanie siemienia lnianego w następującej postaci. Na patelnię ze stali nierdzewnej wrzuć łyżkę soli kamiennej (np kłodawskiej) i praż ją na ostrym ogniu przez 3 -5 minut. Ważne, aby sól i patelnia były bardzo rozgrzane. Następnie wrzuć 4-5 łyżek siemienia lnianego i natychmiast przykryj pokrywką. Gdy siemię zacznie pękać, potrząsaj patelnią, aby się nie przypaliło. Gdy odgłosy pękania zaczną cichnąć siemię jest gotowe do spożycia. Wtedy nie czekając aż siemię się spali, wsyp je do salaterki. Doskonała przyprawa do zup i potraw zawiesistych, wodnistych; odradzam natomiast używania jej do potraw suchych. Pobudza jelita do ruchu i lekko przeczyszcza.
UWAGA! Nie wolno jeść siemienia lnianego na surowo, gdyż w tej postaci jest niejadalne i może zaszkodzić żołądkowi.