Pie[p]rz

pieprzPiper, Pfeffer

Marcin Siennik, Zielnik, Księgi pierwsze, Część wtóra, Rozdział 20

A
Pie[p]rz jest gorący mało nie w czwartym stopniu a suchy około wtórego stopnia. Jest pie[p]rz trojaki: jeden czarny, który zową Melano piper – tenże jest najlepszy i nakorzenniejszy; drugi zową długim pieprzem; trzeci pie[p]rz jest biały – ten zową Leucopiper. Ta trojakość w pieprzu acz jednego rodzaju, tedy młody pie[p]rz który zberają z rzęsą zową długim, gdy bywa śrzednie źrzały zową go białym, a prawie źrzały ten bywa czarny przeto naostrzejszy. Czarny pie[p]rz ma moc rozpędzającą naprzód potym trawiącą, ale pieprz biały i długi nie tak dobrze trawi.
B
Pie[p]rz w karmiach pożywany czyni dobre trawienie żołądkowi, ale ludziom którzy są kolerycznego przyrodzenia i krewnego niedobrze z nim często jadać abowiem je wysusza i krew w nich pali a tak potym trąd na licu się dla niego działa.

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.